Skip to content
Termoizolacje - Uszczelnienia - Pianki - Tworzywa - Profile silikonowe i gumowe

Jakie uszczelki wybrać dla przemysłu spożywczego ?

Oferujemy uszczelki gumowe i uszczelki silikonowe dla branży spożywczej. Od wielu lat dostarczamy profile uszczelniające wykonywane na zamówienie według indywidualnych wymagań. Oferujemy najwyższą jakość i szybką realizację dostawa. Sprawdź poniżej jakie jeszcze uszczelki oferujemy dla branży spożywczej.

Nasza specjalizacja to :

wytłaczanie silikonu unipet

W przemyśle spożywczym i napojów jakość i bezpieczeństwo produktów są absolutnym priorytetem. Jednym z kluczowych elementów zapewniających te standardy są uszczelki do żywności. Te niepozorne komponenty odgrywają istotną rolę w utrzymaniu higieny, szczelności i zgodności z rygorystycznymi normami. Jakie uszczelki wybrać i na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? Tu chcemy wskazać jednoznacznie, że wybór odpowiednich uszczelek ma zatem bezpośredni wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Oto praktyczny poradnik.

Czym są uszczelki do żywności ?

Uszczelki do żywności to specjalistyczne elementy uszczelniające, które spełniają rygorystyczne normy higieniczne i są dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Są one stosowane w różnych urządzeniach i instalacjach, takich jak:​

  • Maszyny pakujące
  • Zbiorniki i pojemniki do przechowywania​
  • Rurociągi i przewody​
  • inne miejsca gdzie przetwarzana jest żywność

Nasze uszczelki wykonujemy za pomocą ploterów – uszczelki wycinane z płyt, oraz wytłaczarek – profile uszczelniające oraz sznury na uszczelki.

Dlaczego uszczelki do żywności muszą spełniać odpowiednie normy ?

Uszczelki stosowane w przemyśle spożywczym mają za zadanie zapobiegać wyciekom, chronić przed zanieczyszczeniami oraz zapewniać szczelność w urządzeniach takich jak zbiorniki, rurociągi czy maszyny przetwórcze. W odróżnieniu od standardowych uszczelek, te przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać surowe wymagania, np. normy FDA (Food and Drug Administration) czy europejskie regulacje dotyczące materiałów mających kontakt z żywnością. Wybór odpowiedniego materiału i konstrukcji jest kluczowy, aby uniknąć migracji szkodliwych substancji do produktów spożywczych. Poszczególne kraje Unii Europejskiej mogą oczywiście mieć swoje wewnętrzen wymagania, które również należy brać pod uwagę.

Tu możemy wskazać inne znane normy uszczelek do żywności

  • EU 1935/2004: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.​
  • BfR: Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka wydaje wytyczne dotyczące materiałów stykających się z żywnością.

Materiały na uszczelki dla branży spożywczej

Poniżej prezentujemy materiały, z których najczęściej wykonywane są uszczelki. Materiałów jest więcej, ale te są najczęściej wybierane przez naszych klientów

zastosowań:

Nazwa uszczelkiMateriałKolorZakres temperaturKluczowe cechy i zastosowania
Guma NR LGuma naturalnaBeżowa-40°C do +70°COdporność na chemikalia, kwasy organiczne, alkohole; aprobata FDA; wysoka wytrzymałość na rozciąganie.
Uszczelki silikonowe niebieskieSilikonNiebieski-50°C do +200°CWysoka widoczność; niebieski kolor to doskonały wariant.
Uszczelki silikonoweSilikonRóżne kolory-75°C do +250°CElastyczność w szerokim zakresie temperatur; nieprzywierająca powierzchnia; wszechstronne zastosowania.
Silikon wykrywalnySilikon z dodatkami-60°C do +200°CWykrywalność przez detektory metalu; zapobiega kontaminacji w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Uszczelki z polietylenuPianka polietylenowaBiały/różowy-80°C do +100°CLekkość, odporność na warunki atmosferyczne i oleje; zgodność z FDA (Plastazote LD).
Gylon PTFE (Gylon®)Niebieski-268°C do +260°COdporność chemiczna, różne wypełniacze; aprobata FDA; stosowane w trudnych warunkach.
KLINGER QuantumHNBR + PTFEdo +300°C (ciągłe), +400°C (max)Odporność na temperaturę, chemikalia, parę; nieprzywierająca powierzchnia; aprobata FDA.
KLINGER Top-Chem 2000PTFEdo +260°COdporność na agresywne substancje; aprobata FDA; bezpieczeństwo pożarowe; nieprzywierająca powierzchnia.
KLINGER Top-Chem 2003PTFEdo +200°C (ciągłe), +260°C (max)Wysoka kompresyjność; idealne do uszkodzonych kołnierzy; odporność chemiczna; aprobata FDA.
KLINGER Soft-ChemRozszerzone PTFEdo +200°C (ciągłe), +250°C (max)Miękka, odporna na chemikalia; niskie wymagania obciążenia śrub; aprobata FDA.
Sigma® 500PTFE + mikrosfery szklane-250°C do +260°CWysoka wydajność; idealne do kołnierzy o niskim obciążeniu; aprobata FDA i WRAS.
Sigma® 511PTFE + krzemionka-250°C do +260°COdporność na kwasy; stosowane w przemyśle chemicznym, spożywczym i farmaceutycznym.
Sigma® 533PTFE + siarczan baru-250°C do +260°COdporność na silne zasady; popularne w zastosowaniach bezkontaminacyjnych.

Uszczelki wysokiej jakości Unipet, dlaczego warto ?

Bezpieczeństwo produkcji: Zapobiegają przedostawaniu się zanieczyszczeń do produktów spożywczych, co jest kluczowe dla zdrowia konsumentów.​

Efektywność produkcji: Dobrej jakości uszczelki minimalizują ryzyko awarii i przestojów, co przekłada się na ciągłość procesów produkcyjnych.​

Oszczędność kosztów: Inwestycja w trwałe uszczelki redukuje koszty związane z ich częstą wymianą oraz potencjalnymi stratami wynikającymi z awarii.

Nasza firma oferuje szeroki wybór uszczelek spożywczych wykonanych z certyfikowanych materiałów. Pełna ferta obejmuje zarówno standardowe rozmiary, jak i możliwość produkcji na zamówienie, co jest szczególnie ważne w przypadku specjalistycznych aplikacji. Zapraszamy do współpracy, chętnie prszygotujemy uszczelki specjalnie dla Państwa.

Comments (0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top
Call Now Button
Your Cart

Your cart is empty.